EN ISO 20471 og reflekser

Du har garanteret hørt eller sagt det før; ”Husk reflekser!”. Skiftende vejr og manglende sollys er nemlig betingelser, som ingen af os kan kontrollere, og det kan resultere i, at man ikke bliver set i tide.

For vejarbejderen, logistikmedarbejderen og de mange andre arbejdsfolk, som til daglig arbejder under forhold, der kræver, at man er synlig fra alle vinkler dag såvel som nat, er en almindelig refleks bare ikke nok.
Ved at du og dine kollegaer iklæder jer korrekt High Visibility beklædning, sikrer I jer derfor, at I altid er synlige. High Visibility beklædning betyder nemlig  at reflekser og fluorescerende materiale kan ses fra alle sider og er dermed ikke til at overse.

Hivis beklædning

High Visibility beklædning, også kaldet reflekstøj, er et personligt værnemiddel lavet i et fluorescerende materiale, der findes i gul, orange eller rød. Beklædningen er naturligvis udstyret med reflekser, som i kombination med det fluoreserende matriale giver dig og dine kollegaer sikkerhed for altid nemt at blive set.

Når I skal vælge High Visibility beklædning, er det vigtigt, at I gør jer tanker om, om jeres beklædning skal være certificeret eller ikke-certificeret. Både ikke-certificeret og certificeret beklædning kan være det rette valg for netop jeres arbejdsplads. Viking Rubber Company’s anbefaling er dog, at man vælger hi-vis beklædning med en EN ISO 20471 certificering.

EN ISO 20471

EN ISO 20471 er en international anerkendt standard, der stiller en række krav til High Visibility beklædning.
Alt reflekstøj, som er EN ISO 20471 certificeret, lever op til 3 grundlæggende krav;
1) Tøjet skal være synligt dag såvel som nat.
2) Tøjet skal være synligt fra alle sider (der skal altså være 360graders fluorescerende materiale og refleks materiale).
3) Tøjets reflekser skal kunne fremhæve bærerens silhuet, der tydeliggør, at der er tale om en person og ikke f.eks. et vejskilt.

EN ISO 20471 certificering er dermed sikkerhed for, at jeres nye arbejdstøj lever op de 3 ovenstående krav.
Inden for EN ISO20471 certificering kan man vælge imellem 3 klasser, alt efter hvor meget fluorescerende materiale og reflekser der er på tøjet.
Klassificeringsgrænserne (dvs. det areal af hvert materiale, tøjet minimum skal bestå af, for at være i de respektive klasser)  kan ses i nedenstående tabel:

EN ISO20471 Hivis norm

Sådan finder du det helt rigtige Hivis beklædning

Hvad der er den helt rigtige hi-vis beklædning for dig og dine kollegaer kommer an på hvilke høj-risiko områder, I arbejder i. Den rigtige hi-vis klasse for jer, kommer dermed an på de behov jeres arbejdsbetingelser stiller.

Det er klasse 3 beklædning du skal gå efter, hvis du arbejder med/ved veje, jernbaner, redningsarbejde eller lignende. I disse erhverv vil du, som passiv trafikant, nemlig kunne møde en trafik med en hastighed på mindst 60 km/t og det er derfor vigtigt at du er så synlig som overhovedet muligt for at undgå ulykker.

Hvis du arbejder på veje med langsom kørsel, byggepladser, havneområder eller lignende, har du ikke rigtig brug for den maksimale beskyttelse, og du kan derfor vælge hi-vis beklædning i en klasse 2.

Er du f.eks. chauffør og skal bare ud og ind af din lastbil, behøver ikke samme synlighedsniveau, som de tidligere nævnte erhverv, og du kan derfor finde hi-vis beklædning i en klasse 1. Det er dog vigtigt at understrege at chauffører som kører på landevej, skal kunne iklæde sig et klasse 3 sæt hvis eksempelvis bilen bryder sammen og de skal ud af den på en offentlig vej hvor der køres hurtigt.

Vil du have…

Nyheder og blogindlæg som den første
Konkrete råd til indkøb af arbejdstøj
Idéer, som kan lette din hverdag
Inspiration om arbejdstøj
Tips og tricks til brugen af arbejdstøj
Kendetegnene ved godt arbejdstøj

Pasform for komfort

Du kan se forskellen på de tre klasser på billederne herunder.
Extreme Access er en kollektion, hvor synligheden er i fokus. Vi har udviklet et sæt arbejdstøj til dem som kræver absolut synlighed.  Du kan finde hele Extreme Access kollektionen lige her.
En klasse 2 kan opnås med en enkelt beklædningsdel, f.eks. vores vendbare jakke, som med den hi-vis gule side udad giver dig en klasse 2 synlighed. Det smarte med denne jakke er, at den kan vendes, men det kan du læse mere om her. 
Superior kollektionen findes i flere forskellige farver og former, hvilket betyder, at uanset dit ønske til klasse kan du sammensætte din beklædning af Superior produkter. På billedet nedenfor ses både jakke og overall, men du behøver faktisk kun overall’en for at opnå en klasse 1. Hvis du vil se mere om, hvilke muligheder du har med vores Superior kollektion kan du se den lige her.

 

Hvis du vil have mere viden om arbejdstøj kan du følge med her.

 

Eksempler på EN ISO 20471

Herunder har vi samlet et par eksempler på klasserne. en EN ISO 20471 i klasse 1 kan du opnå eksempelvis med et par EVOSAFE shorts eller en Superior Overall, men vi vil hellere vise dig klasse 2 og 3 – de sikreste klasser. 

EN ISO 20471 - Klasse 3

Superior overalls og parka
Extreme Access bukser og jakke
EVOSAFE bukser og arbejdsjakke

EN ISO 20471 - Klasse 2

EVOBASE bukser med textil jakke og EVOLITE vest
EVO35 bukser og Vendbar Zip-In jakke
Arbejdsbukser og vendbar jakke
EVOSAFE bukser og Vendbar Zip-In jakke

Det er mit håb at du har lært noget omkring EN ISO20471 i indlægget. Vi bestræber os på hele tiden at fylde viden ind på bloggen. Du er velkommen til at dele indlægget hvis du kender andre som kan have gavn af at vide mere om EN ISO20471. Hvis du vil have endnu mere information kan du finde det på arbejds tilsynets hjemmesiden, lige her.

Sarah Charlotte Bebe
Controller

Del denne viden

Facebook 0
Google+ 0
Twitter
LinkedIn 0
Luk Menu
×
×

Cart