Regntøj er da vandtæt ???

 

Oplever du at købe, eller af din arbejdsgiver at få udleveret arbejdsregntøj og forventer med rette, at du kan opholde dig tør, så du kan arbejde i regnvejr og forblive komfortabelt tør ?  

Oplever du ligeledes, at du efter en times tid i silende regn, begynder at blive våd på ryg og overarmene ?  Beklager du dig derefter til den forhandler, hvor du købte sættet eller til den arbejdsgiver, hvor du fik det udleveret – for bare at få at vide at det ikke kunne passe og hvis du faktisk blev våd, så var det nok noget du måtte affinde dig med …… Hvorfor ?

Fordi – det regntøj du har købt / fået udleveret overholder den højeste klasse i normen for vandtæthed EN343 klasse 3.

 

 

Hvis du vil have mere viden om arbejdstøj kan du følge med her.

 

EN343

EN343 er den eneste norm, der omhandler vandtæthed og klasse 3 er den højeste/bedste klasse inden for denne norm. 

Hvad siger da EN343 klasse 3 ? Hvilke krav til vandtæthed skal regntøj, der lever op til denne norm, kunne opfylde ?

Normen siger, at vandtætheden skal være > 13.000 Pa. Hvis den bliver omregnet til en mere kendt størrelse, svarer det til et vandsøjle tryk på 1.325 mm.  

Et regnsæt der lever op til denne norm, denne klasse og dette vandsøjletryk, vil imidlertid i bedste fald kunne klare en lille byge og vil ikke være egnet til et længere ophold i regn, og slet ikke til at være fysisk aktiv i. Blot det mindste tryk udefra (sidde på et vådt underlag, ligge på knæ på en våd overflade eller have en rem over skulderen), vil omgående afstedkomme, at vandet bliver trykket igennem, med det resultat, at du bliver våd.

EN343 VIking Rubber Co. arbejdstoej

Krav til godt regntøj

Hvilke krav kan/skal man så stille til regntøj eller vandtæt arbejdstøj for at man kan have sikkerhed for at det holder tæt, både i kraftig regn og ved trykpåvirkning udefra? Du kan undersøge eller spørge ind til:

  • Først og fremmest skal den metervare tøjet er fremstillet af have en god coatning eller endnu bedre en god membran, der skal kunne klare et vandsøjletryk på minimum 5000 mm
  • Alle sømme skal være svejsede (PVC regtøj), eller fuldtapet (Polyester regntøj). Her kan du se eksempler på klassisk regntøj.
  • Metervaren skal have en vandafvisende overflade (det har alt PVC regntøj), polyester regntøj derimod, skal have en vandafvisende behandling (kan være en fluorocarbon behandling). Du kan læse mere om F120 som er en metervarer med flourcarbon behandling.
  • Lommer skal være med klap så fandet naturligt driver af.
  • Lynlåse ikke være synlige og hvis de er, skal de være vandtætte.

Er disse grundbetingelser opfyldt, kan du trygt bevæge dig ud i regnen.

Vil du have…

Nyheder og blogindlæg som den første
Konkrete råd til indkøb af arbejdstøj
Idéer, som kan lette din hverdag
Inspiration om arbejdstøj
Tips og tricks til brugen af arbejdstøj
Kendetegnene ved godt arbejdstøj

Skal regntøj føles som en plasticpose ?

Hvem har ikke prøvet at have et regnsæt på og på trods af, at det er regntæt, føler man sig alligevel våd. Den fugt man føler, behøver ikke nødvendigvis at komme udefra. Der kan være andre kilder til fugt, nemlig at den fugt kroppen afgiver ikke kan komme ud, men sætter sig som vandperler indvendigt på yderstoffet. Derudover kan fugt også opstå som kondens, ved at kropsvarmen inde fra, møder kulden udefra. Denne fugt vil ligeledes sætte sig som vandperler indvendig på yderstoffet. 

Er fugt noget man blot skal affinde sig med eller kan den afhjælpes ? 

Hvordan undgår man den ubehagelige fugt, der opstår indvendigt, men er lige så ubehagelig, som den der kommer udefra ? En del af denne gene kan faktisk afhjælpes ved, at man ved fremstilling af regntøjet, anvender en ”åndbar” metervare, som er en metervare med en membran, der tillader, at fugt indefra kan trænge igennem yderstoffets coatning eller membran uden at fugt udefra kan trænge ind. Du kan læse mere om åndbare metervarer her.

Hvordan kan man så sikre sig, at det tøj man køber, har denne åndbare egenskab og ikke føles som en plasticpose ? Den samme EN343 norm, der som ovenfor beskrevet, siger noget om vandtæthed, siger også noget om åndbarhed. Ligesom ved vandtæthed er normen for åndbarhed inddelt i klasser, hvor klasse 3 igen er den bedste. Ved klasse 3, foreskriver normen, at stoffet skal have en RET værdi mindre end 20. En mere anvendelig og logisk måde at beskrive åndbarheden på, er at angive måleenheden, som det antal gram fugt, der kan passere inde fra og ud igennem metervaren pr. m2 pr. 24 timer. 

For at man kan føle en mærkbar forskel og øget komfort, skal åndbarheden være angivet som, minimum 4000g fugt pr m2, pr 24 timer (4000g/m2/24h) som omregnet til RET værdi svarer til ca. RET 9.

Vi ser med åndbarheden, som med vandtætheden, at normen på området, EN343, kun angiver et absolut minimum, som til professionel brug egentlig ikke er anvendelig. en RET værdi på 20 er simpelthen alt for lavt for at du kan bruge dit arbejdsregtøj og samtidg føle dig komfortabel i løbet af dagen. 

Minimums krav til dit nye regnsæt

Skal du erhverve dig et nyt regnsæt eller vandtæt arbejdstøj, kommer du ikke langt, ved at gå efter beklædning, der er mærket med EN343 klasse 3/3. I stedet bør du gå efter beklædning med minimum værdierne: 

Vandsøjletryk 5000mm, åndbarhed 3000g/m2/24h. med disse værdier som minimum, kan du komfortabelt og trygt bevæge dig ud i regnen.

Du kan finde eksempler på åndbart og vandtæt arbejdstøj lige her.

blaa gore-tex arbejdsjakke og arbejdsbukser
Per Eg Larsen
Workwear Specialist

Del denne viden

Facebook 0
Google+ 0
Twitter
LinkedIn 0
Luk Menu
×
×

Cart