Indikatorer at gå efter i søgen på holdbart arbejdstøj

Det er ofte svært at finde hoved og hale i, hvad du skal kigge efter, når du skal finde kvalitetstegn på det arbejdstøj, du og dine kollegaer skal bruge. Bør du søge efter det billige arbejdstøj, der på kort sigt løser det forestående behov eller bør du investere i en anden løsning, der kortsigtet måske koster lidt mere, men som langsigtet holder 30%-50% længere.

Hvis økonomien tillader dig at vælge en mere langsigtet løsning, vil den som oftest også være den mest omkostningseffektive. Som sidegevinst kan disse produkter også give dig højere medarbejdertilfredshed, eftersom pasformen og komforten ofte er bedre i disse løsninger.

Følg med

Spørgsmålet er så, hvordan vurderer du, hvilket arbejdstøj, der er af god kvalitet med lang levetid?

I enkelte tilfælde foreligger der historiske data og erfaringsværdier fra virksomheden, du kan vurderer ud fra. Foreligger de ikke, har jeg herunder samlet fem kvalitetstegn, du skal holde øje med, når du leder efter slidstærkt arbejdstøj, der kan betale sig at bruge lidt ekstra penge på:

Fem kvalitetstegn du skal holde øje med i valg af arbejdstøj

Til hjælp for vurderingen af et stykke arbejdstøj findes der forskellige tegn og data, der er værd at tjekke og sammenligne. Disse data er dog ikke altid til rådighed i leverandørens salgsmateriale, hvorfor det ofte vil være nødvendigt at rekvirere specifikationer fra forhandleren, og hvis denne ikke har dem, da direkte hos producenten.

De data, du bør fokusere på er:

Vaskecyklus med over 40 antal vaske er til dig, der ønsker en mere langsigtet løsning. Vaskecyklussen angiver nemlig det antal vaske, et produkt kan tåle for stadig at kunne opfylde de oprindelige egenskaber og evt. normer, det foreskriver. Cyklussen indikerer midlertidigt kun den teoretiske slidstyrke, da antal vaske ikke siger noget om det slid, du og dine kolleger påfører tøjet mellem hver vask i den faktiske anvendelse. Antallet af vaske tjener dig dog glimrende til at sammenligne et produkt med andre alternativer.

Martindale er betegnelsen på en måde at teste et stykke tekstils slidstyrke på (EN ISO 12947-2 /BS 5690). Som rettesnor bør du derfor gå efter en slidstyrke i arbejdstøjet med en Martindale på 40.000 rotationer og derover. Jo højere des bedre. Testen er ganske lavpraktisk, idet man påsætter en runddel – et let slibende materiale på tekstilet. Rondellen roterer rundt og presser med slibefladen ned på overfladen af det materiale, som det pågældende stykke beklædning er fremstillet af.

Man tæller  det antal rotationer, der skal til, inden rondellen har slidt hul i stoffet. Den værdi/antal rotationer er ligeledes en teoretisk værdi, men er en udemærket og relevant værdi, når du sammenligninger med andre produkter.

Rivstyrke er ofte benævnt ”tear strength, ISO 13937-1:2000” og måles som oftest i KN/m, der angiver en værdi for, hvor stor en kraft stoffet skal påvirkes med, før det bliver revet i stykker.

Brudstyrke benævner man som ”tensile strength ISO 13934-1” og måles i KN/m, der angiver værdien for, hvor meget kraft stoffet skal påvirkes med for at trække det i stykker.

Ovenstående to data – rivstyrke og brudstyrke tjener udelukkende det formål, at du kan sammenligne de enkelte metervarer, produktet er fremstillet af. De giver dig begge en ide om, hvor stærk eller skrøbelig en metervarer er. Gå derfor efter reglen: Jo højere værdier, jo bedre, da produkter med høje værdier er mindre tilbøjelig til at blive revet itu, hvis du hænger fast i noget spidst eller skarpt.

Cordura logo paa EVOBASE arbejdsjakke

Sømkvaliteten er en let måde, hvorpå du rent optisk kan vurdere kvaliteten af dit beklædningsprodukt. For at tjekke kvaliteten skal du finde syningen på for eksempel dine arbejdsbukser og derefter tælle hvor mange syninger (stikninger), der er ved siden af hinanden. Hold øje med én, to eller tre stikninger.

Ved denne kvalitet gælder princippet: Én er god, to er bedre, men tre er bedst. 

Du opnår ganske enkelt en stærkere sammensyning med tre nåles søm i forhold til to eller en nål – og med stærkere sømme følger højere slidstyrke og længere levetid til dit arbejdstøj.

Per Eg Larsen
Workwear Specialist

Del denne viden

Facebook 0
Google+ 0
Twitter
LinkedIn 0
Luk Menu
×
×

Cart