Viking Rubber Company startede i år 1935 med at producere regntøj til fiskeindustrien. Fra regntøj til arbejdstøj udviklede vi os med årene, men en dag på et kundebesøg mange år senere, fik vi øjnene op for at kunne udvikle og producere specialtilrettet arbejdstøj til nichekunder – faktisk blev det en rigtig stor del af vores forretning, også den dag i dag.

I denne blog skriver jeg, som designer, om udviklingen af vores Extreme Access. Udviklingen af Extreme Access trækker stærke associationer til de andre kollektioners udviklingsprocesser, men forskelligt fra dem alle er nichekunden, vi designer til. I dette tilfælde vindindustrien og arbejdsfolk, der arbejder i højderne.

Min fortælling om udviklingsprocessen

Lad os starte en helt almindelig dag, hvor vores sælgere er i ”marken” for at besøge nye og nuværende kunder. Her præsenterer vores sælgere vores kollektioner og får en god snak om kundens individuelle behov indenfor arbejdstøj. – Nogle kunder ser vores standardprodukter, som den løsning de søger inden for arbejds-og sikkerhedsbeklædning, mens andre kunde har mere specifikke behov og ønsker til deres beklædning.

Dagen, hvor vores sælger og ekspert i arbejdstøj, Per, var i marken, taler han med en af vores kunder i vindindustrien, der ytrer et ønske og behov om bedre beklædningsmuligheder i stedet for de standardprodukter, de som branche hidtil havde haft adgang til. Viking Rubber Co. kommer her ind i billedet, da vi allerede på det tidspunkt havde stor erfaring på netop specialtilrettede løsninger, hvor vi gennem tiden har udviklet og produceret virkelig mange, forskellige typer beklædning, tilrettet et specielt kundebehov.  

Vindmølleindustrien

Vi så, at vindmølleindustrien, der længe havde været i vækst – og til stadighed vækster, netop måtte nøjes med standardprodukter og vi ville derfor revolutionere deres arbejdstøj. Vi ville tilbyde de løsninger, som de, der til dagligt bruger tøjet, ønskede. Derfor opsøgte vi et uddannelsescenter, der uddanner i faldsikring, tilrettet montører og serviceteknikere i vindmølleindustrien og derfra gik vi igang.

Vores Extreme Access-mission

Vi havde en mission om at inddrage slutbrugeren helt fra starten i udviklingsfasen således, at de kunne følge, teste og komme med input under hele forløbet. Vi gik i gang med at designe, velvidende om de mange krav, denne type slutbrugere har til deres tøj og bevægelighed. Vi måtte medtænke forholdene et vindmølletårn, da de som bekendt ofte er ret begrænsede og dermed arbejdes der under små forhold.

På baggrund af den viden, var det derfor vigtigt, at vi ikke lavede tøjet for stort og poset, men derimod mere kropsnært med en mere ”fitted” pasform. Vi designede jakken forholdsvis kort og tætsiddende med formsyet ærmer, der følger armens bevægelser. De tilhørende bukser fik elastiske seler, blev designet til at være kropsnære samt fik formsyet knæ for en bedre pasform. Desuden var det vigtigt at vi lavede et sæt af vindtæt, åndbar og vandtæt stof, derfor valgte vi F120, som du kan læse mere om her.

Testpersonerne kom med input

Vores testserviceteknikkere- og montører gav udtryk for, at lommerne var en meget vigtig del af tøjet, ja faktisk lød det: ”Jo flere lommer, des bedre” fra testpersonerne. Vi skulle derfor placere så mange lommer som muligt, og denne placering skulle kombineres med det harnest (sikkerhedsudstyr), som brugeren ofte bærer under arbejdet. Foruden kombinationen af harnest og ønsket om ”jo flere lommer des bedre”, var det også vigtigt, at vi udviklede alle lommerne, så de kunne lukkes med både lynlås og velcro. Der kan nemlig ske fatale skader, hvis man taber en kuglepen eller et stykke værktøj fra 75 meters højde. Vi udstyrede derfor både jakke og buks med praktiske lommer, der gør dem lettilgængelige i stort set alle tænkelige arbejdspositioner.

Tøjet var igen klar til test og det kom med op i højderne – med på job. Testpersonerne vendte tilbage med en oplevelse af, at det af og til blæste op under jakken ved hård vind. Dette løste vi dels ved at tilføre elastik i bunden af jakken, så den sad bedre til om livet og dels ved at lave en lynlås, der tillader at lyne jakke og buks sammen og derved skaber en “one suit”, der forebygger, at det blæser op på ryggen.

I samme ombæring skulle vi medtænke slutbrugerens arbejde i stort set al slags vind og vejr, hvorfor tøjet skulle beskytte dem bedst muligt mod elementerne.  Vi valgte derfor at bruge vores kendte og gennemtestede metervare F120 som hovedmetervare. Med en vandtæthed på 8000mm, en åndbarhed på 4000/M2 samt fuldtapet sømme var dette det helt rigtige valg. Foruden hovedmetervaren valgte vi at forstærke albuer, manchetter, bag og knæ med Cordura®, da disse er områder, der ofte bliver belastet.

En sidste vigtig ting for slutbrugeren var synlighed. De skulle kunne ses, selv i mange meters højde. Vi designede derfor sættet i Hi-Vis rød med tydelige reflekser fra 3M®. Extreme Access-sættet blev derfra certificeret som EN ISO20471, klasse 3.

Hele udviklingsforløbet strakte sig over flere måneder med en masse tilretninger og ændringer undervejs. For os var det vigtigt først at komme ud med et produkt, når vi kunne stå 100 % inde for det, og når det var gennemtestet.

I dag kan vi se, at Extreme Access ikke kun henvender sig til folk i vindmølleindustrien, men i høj grad også andre brancher, der ser fordelene ved den tætsiddende pasform, de mange lommeløsninger, forstærkningerne osv.

Kommer du fra en branche, hvor arbejdstøjet ikke er optimalt? Så lad os se, hvad vi kan gøre for dig. Kontakt os.

 

Keld Moesgaard
Workwear Designer

Del denne viden

Facebook 0
Google+ 0
Twitter
LinkedIn 0
Luk Menu
×
×

Cart